środa, 30 listopada 2011

Zupa klopsikowa

Składniki:

Pół kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, z indyka, mieszane)
2/3 średnie marchewki
Por
Seler
2 cebule
3 duże ziemniaki
Liście laurowe
Ziele angielskie
Cytryna
Śmietana do zupy
Mąka do zagęszczania
Oregano
Jajko
Sól
Pieprz

Klopsy przygotowujemy jak kotlety mielone, czyli mielone mięso (najlepiej własnoręcznie) przyprawiamy solą, pieprzem i oregano (ew. majerankiem), dodając jajko i tartą bułkę. Po zrobieniu kuleczek obtaczamy w mące.
W garnku gotujemy wywar z warzyw: ziemniaki i marchewkę pokrojone drobno oraz pół dużego selera i pół dużego pora (jeśli są małe to w całości). Cebulę "palimy" nad palnikiem i również wrzucamy; przyprawiamy wszystko solą, zielem angielskim i listkiem laurowym. Kiedy warzywa zaczynają mięknąć, dodajemy klopsy i wszystko razem gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Potem wyławiamy cebulę, por i seler. Wyciskamy cytrynę lub dwie (w zależności od kwaśności upodobań) i doprawiamy pieprzem. Do śmietany w kubku dodajemy 2/3 łyżki mąki i odrobinę gorącej zupy.  Po rozrobieniu na jednolitą masę, wlewamy do zupy, by wszystko razem zagotować. Podajemy posypane pietruszką i/lub koperkiem.
Pyszna zupa nie tylko dla tych, którzy lubią zupy! Nią naprawdę można się najeść...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)