sobota, 26 listopada 2011

Naleśniki waniliowe (z serem)

Uwielbiam naleśniki waniliowe jeść w weekendowy poranek. Z kawą z mlekiem smakują znakomicie. Przepis jest oczywiście niezwykle prosty.

Ciasto:
Woda i mleko w ilości 1:1
Mąka
Jajko
Szczypta soli
Szczypta cukru
Konsystencja musi być rzadka - im gęstsza tym grubszy będzie nasz naleśnik

Smażymy naleśniki na minimalnej lub żadnej ilości oleju/oliwy, na patelni teflonowej.

Ser:
Biały ser półtłusty (na 3/4 naleśniki ok 250g)
Jogurt lub śmietana 1/2 łyżki
2/3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
Jeśli lubicie cynamon - łyżeczka cynamonu
Konsystencja - bardzo gęsta, wręcz stała.

Na połówce naleśnika kładziemy cienką warstwę sera i robimy tzw. kopertę. Tak zrobiony naleśnik ląduje spowrotem na patelnię, a my opiekamy go z dwóch stron (będzie się dobrze przechowywał, a poza tym będzie chrupiący i smaczniutki). Jeśli nie macie czasu na ten manewr, nie dodajcie do sera budyniu.

Podawajcie z łyżką gęstego jogurtu naturalnego, konfiturami, polane sosem klonowym, miodem itp. jak lubicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)