Ciasto:
Woda i mleko w ilości 1:1
Mąka
Jajko
Szczypta soli
Szczypta cukru
Konsystencja musi być rzadka - im gęstsza tym grubszy będzie nasz naleśnik
Smażymy naleśniki na minimalnej lub żadnej ilości oleju/oliwy, na patelni teflonowej.
Biały ser półtłusty (na 3/4 naleśniki ok 250g)
Jogurt lub śmietana 1/2 łyżki
2/3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
Jeśli lubicie cynamon - łyżeczka cynamonu
Konsystencja - bardzo gęsta, wręcz stała.
Na połówce naleśnika kładziemy cienką warstwę sera i robimy tzw. kopertę. Tak zrobiony naleśnik ląduje spowrotem na patelnię, a my opiekamy go z dwóch stron (będzie się dobrze przechowywał, a poza tym będzie chrupiący i smaczniutki). Jeśli nie macie czasu na ten manewr, nie dodajcie do sera budyniu.
Podawajcie z łyżką gęstego jogurtu naturalnego, konfiturami, polane sosem klonowym, miodem itp. jak lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)