wtorek, 29 listopada 2011

Łosoś marynowany (Gravlax)

Jeśli uwielbiacie łososia, lubicie wędzonego, albo jeździcie do Kuźnicy nad morzem i próbowaliście łososia w sosie musztardowym "u Emila", to jest potrawa dla Was!
Najpierw musicie kupić świeży filet z  łososia ze skórą ok 1 kg, najlepiej w prostokącie (bez ogona).
Potem zróbcie mieszankę soli i cukru w ilości 1:1 (po ok 3/4 łyżki). Umytą rybę połóżcie skórą do dołu i posypcie mieszanką, delikatnie polejcie ok 1 kieliszkiem wódki i posypcie koperkiem (najlepiej świeżym). Tak przygotowaną rybkę przekrójcie na pół i złóżcie tak, by części stykały się mięsem (jakbyście robili kanapkę). Zawińcie wszystko w folię bardzo szczelnie, bo może Wam zalać lodówkę i włóżcie do chłodzenia. Dobrze byłoby rybę przytrzasnąć czymś ciężkim, żeby się lepiej marynowała. Po 12 godz. przewróćcie całość górą do dołu i znowu przytrzaśnijcie na kolejne 12 godz. Po 24 godz. możecie rybę wyjąć, usunąć resztki soli, cukru, kopru i posypać świeżym. Podawajcie pokrojoną w cienkie plastry. Z sosem opisanym poniżej smakuje niebotycznie!
Sos:
Musztarda Dijon 2 łyżki
Miód 1 łyżka
Oliwa 3 łyżki
Ocet winny 1 łyżka
Zmiksujcie wszystko i serwujcie z łososiem. Możecie do sosu dodać też koperku.

11 komentarzy:

  1. Mniam, mniam!!! Chętnie wpadnę i troszkę zjem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm mniaaaam! a jest możliwość zamówienia z dostawą do domu? Transport we własnym zakresie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest blog z przepisami a nie bar i to jeszcze na telefon :)))) zakasać rękawy i do garów ;)))
    pozdrówki od mrówki

    OdpowiedzUsuń
  4. Madam cookie, bardzo prosilabym o przepis na piers z kurczaka. Wlasnie rozmrazam i czekam na inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  5. bedzie, ale po 18.00
    przygotuj:
    orzechy nerkowca lub fistaszki niesolone
    sos sojowy
    chilli
    ryż jasminowy
    limonkę
    olej arachidowy, ew. sezamowy
    cukier
    cebulkę - szalotkę

    OdpowiedzUsuń
  6. i jeszcze imbir i czosnek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłem łososia. Sól, cukier i koperek są na miejscu. Zaczynam 24 godzinną przygodę, mam nadzieję, z Happy Endem!

    Marcin!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś wyszedł przepyszny :))) Przepis doskonały. Moje gratulacje!!! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Święta! Zaczynają się wielkie powroty do łososia Gravlax, a może raczej powroty do Wielkiego Łososia Gravlax.

    Marcin!

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)