poniedziałek, 28 listopada 2011

Warzywa w sosie ostrygowym

Najwięcej czasu poświęcicie tu na mycie i krojenie warzyw. W samym wooku pozostają one 3-5 min. Danie więc jest idealne na szybką kolację. Jeśli mamy większy apetyt możemy do warzyw ugotować ryż i zrobić go z jajkiem (zajrzyj jak).
Warzywa sezonowe - czyli takie, które akurat możecie dostać w sklepie, typu:
Marchew,
Fasolka szparagowa,
Słodki groszek, 
Por,
Seler naciowy,
Brokuły,
Papryka - czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa,
Cukinia,
Kabaczek,
Szparagi,
Kiełki fasoli mung,
wrzucacie na rozgrzany w wooku olej. Po chwili podsmażenia dodajecie po 2/3 łyżki sosu sojowego, słodkiego wina sake do gotowania (mirin) i sosu ostrygowego (Gdzie robić zakupy). Kiedy warzywa lekko zmiękną (muszą jednak pozostać chrupkie i o żywych kolorach) dodajcie max. łyżkę mąki kukurydzianej - wtedy sos lekko zgęstnieje. Jeśli wrzucacie kiełki - to tylko na chwilkę. Podając polejcie warzywa sosem. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)