czwartek, 1 grudnia 2011

Słodka wołowina chilli

I znów.. danie ze snów. Wspaniała słodko-ostra potrawa błyskawiczna.


Składniki:
30 dag (300 g) wołowiny
Pół czerwonej papryki
2 szalotki
2 papryczki czerwonego chilli
Sos sojowy - 5 łyżek
Cukier muscovado - 2 łyżki (nie możecie użyć innego, bo nie będzie smaczne, ale dostaniecie go w sklepie)
Limonka
Olej

Na rozgrzanym w wooku lub na patelni oleju, podsmażacie pokrojoną cieniutko wołowinę przez około 5/10 min. Wyjmujecie na talerz. Do tego samego oleju (jeśli zostało go mało, możecie trochę dolać), dodajecie drobno posiekaną szalotkę, paprykę czerwoną, następnie chilli. Smażycie przez chwilę. Dodajecie mięso, potem cukier, sos sojowy.

Podajecie z białym ryżem, najlepiej tajskim jaśminowym i limonką, którą wyciskacie później na talerzu. Ma być ostro i słodko! hmm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)