poniedziałek, 28 listopada 2011

Kurczak w zielonym curry

To pierwsze tajskie danie, które spróbowałam, więc od niego zaczęła się moja miłość do tajskiej kuchni. Oczywiście największym problemem będą produkty, które musicie kupić w sklepie z żywnością azjatycką (Gdzie robić zakupy).

Składniki:
Pierś z kurczaka pokrojona na drobne kawałki
Pasta green curry (zielone curry)
Trawa cytrynowa (1 pędzik)
Mleko kokosowe w puszce
Olej
Listki limonki kaffir
Kolendra
Galangal
Wersja uboższa nie zawiera trzech ostatnich składników - nie jest tak smaczna, ale również wyśmienita.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy 2 łyżki pasty curry i chwilę potem kurczaka. Po jego usmażeniu dodajemy mleko kokosowe, poszatkowane: trawę cytrynową, mały kawałek galangalu, kilka listków kaffir i kolendry. Podajemy z tajskim białym ryżem. W Tajlandii do kurczaka dodaje się też małe bakłażanki.

Jeśli ktoś nie próbował tego dania - musi, bo ja nie potrafię opisać go słowami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)