To takie arabskie szaszłyki (świetnie smakują w towarzystwie sałatki tabuleh, ayrana i hummusa).
Składniki:
Mielone chude mięso wołowe lub jagnięce (lub mieszane) 400-500 g
Bułka tarta
3 ząbki czosnku
1 jajko
Duży pęczek pietruszki
Garść listków mięty
Pół wyciśniętej cytryny
Sól
Chilli
Trochę oliwy do posmarowania grilla
Patyczki szaszłykowe moczymy w wodzie. Mięso, wyciśnięty czosnek, drobno posiekane zioła, jajko, cytrynę i kilka łyżek tartej bułki dobrze ze sobą mieszamy (jak na kotlety mielone). Doprawiamy łyżeczką soli i chilli (jeśli lubicie ostre dajcie całą łyżeczkę). Formujemy koftę (podłużne "kotlety") i nadziewamy na patyczek. Potem grillujemy je na patelni grillowej, pieczemy w piekarniku lub na grillu, albo po prostu na patelni teflonowej po ok 10 minut z każdej strony.
Będzie pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)