sobota, 3 marca 2012

Jajecznica z jaj przepiórczych

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam jajecznicę z jaj przepiórek. Można je kupić w niemal każdym hipermarkecie - zachęcam do spróbowania. Smak jest wyśmienity, a wartości odżywcze i walory zdrowotne - nieocenione. Na dowód przesyłam informacje ze strony www.przepiorki.pl

Jaja przepiórcze
O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych.

W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak. (hmm ciekawe :)
Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.

Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych (pamiętajcie o wielkości jednego i drugiego!):
Składnik Jajo
przepiórcze
Jajo
kurze
Wapno (mg) 59 56-58,5
Fosfor (mg)232 180-237,9
Żelazo (mg)3,8 2,1-2,25
Magnez 11,62 12
Sód 132 132
Potas 135 135
Miedź0,11 0,03
Cynk1,46 1,36
Witamina A (IU)300 221-520
Tiamina (mg)0,12 0,09
Ryboflamina (mg)0,85 0,32
Niacyna (mg)0,10 0,06-0,09
Energia (kcal) 158 183

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz