Jaja przepiórcze | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między
innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka.
Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół
nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie
przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je
niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością. Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak. (hmm ciekawe :) Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
|
sobota, 3 marca 2012
Jajecznica z jaj przepiórczych
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam jajecznicę z jaj przepiórek. Można je kupić w niemal każdym hipermarkecie - zachęcam do spróbowania. Smak jest wyśmienity, a wartości odżywcze i walory zdrowotne - nieocenione. Na dowód przesyłam informacje ze strony www.przepiorki.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A gdzie przepis?
OdpowiedzUsuń