piątek, 4 maja 2012

Na upały Gazpacho i Salmorejo

Ta przepyszna orzeźwiająca zupa, to w Hiszpanii recepta na nieznośne upały. Kto spróbował, zakochał się bez reszty.

Składniki:
1,5/2 kg pomidorów (im smaczniejsze tym lepiej)
Cebula
4 ząbki czosnku
Pół szklanki oliwy
Kilka kromek czerstwego jasnego chleba
Zielona papryka
Pół dużego świeżego ogórka
Sól - około łyżeczka (ale próbujcie)
Kilka łyżek octu balsamicznego (im więcej tym będzie kwaśniejsze)
___________________________
200 g szynki (najlepiej serrano)
4 ugotowane jajka

Umyte pomidory kroicie w kostkę i wrzucacie do silnego blendera. Dodajecie pokrojoną paprykę i ogórek, czosnek i cebulę. Na końcu chleb powoli, w zależności od pożądanej gęstości (Gazpacho jest rzadsze i można pić je w szklankach, Salmorejo jest raczej zupą do jedzenia łyżką na talerzu i ma gęstość gęstej śmietany). Do Salmorejo - posypując - dodajecie pokrojone w kostkę jajka i szynkę a na talerzu obok pokrojony chleb do maczania w zupie. Porcja tego co opisałam będzie dla ok. 4/5 osób. Smacznego i miłych upałów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)