niedziela, 6 maja 2012

Zapiekanka serowa z porem i brokułami

Ta zapiekanka należy do tych "a le cabinet", czyli inaczej recyclingowa. Jeśli macie resztki serów, pora i/lub brokuły, zapraszam do gotowania.

Składniki:
Duży por lub dwa średnie
Główka brokuła ok 300-400 g
Sery: camembert, pleśniowy, parmezan, owczy, żółty (jakie macie)
Śmietana
2 ząbki czosnku
2 jaja
Tymianek
Sól
Pieprz
Oliwa

Do wysmarowanego oliwą niedużego naczynia żaroodpornego wrzucacie pokrojonego w plastry pora, podzielone na małe kawałki brokuły, potem warstwę pokrojonych w plasterki serów (prócz parmezanu), kolejną warstwę warzyw i kolejną serów. Na koniec robicie sos z dwóch jajek, startego parmezanu (ok 100 g), śmietany, łyżeczki soli, dwóch ząbków czosnku i łyżeczki tymianku lub pół gałki muszkatołowej (możecie też dodać łyżkę mąki); i polewacie nim warzywa z serami. Wstawiacie wszystko do rozgrzanego do ok 180-200 st. piekarnika na 30-40 min. Na pierwsze 20 minut możecie wszystko przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Podajecie z grzankami z chleba. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)