piątek, 11 maja 2012

Spaghetti RAGU (bolognese)

Wprawdzie potocznie mówimy na to danie spaghetti bolognese, jednak sos z pomidorami i mięsem jest w Bolonii podawany raczej z grubszym makaronem typu wstążki. Spaghetti z tym sosem jada się raczej w zachodniej części Toskanii i tam w restauracyjnym menu zobaczycie spaghetti con ragu (czyli z mięsem). Żeby jednak zrobić porządny prawdziwie włoski sos con ragu, nie wystarczy mielone mięso i koncentrat pomidorowy. Tego dowiedziałam się mieszkając kilka dni w jednej z włoskich winnic, gdzie gospodarze zaserwowali nam pewnego wieczoru takie właśnie spaghetti, zdradzając przy okazji tajniki jego przygotowania.

Składniki:
Spaghetti
Ok 400 g mięsa wołowego
Kawałeczek boczku (nie wędzonego)
Duża cebula
Dwa pędy selera naciowego lub mały kawałek zwykłego
Pół bulwy kopru włoskiego (na pewno można kupić w Auchan, Piotr i Paweł)
Marchewka (średnia)
4 ząbki czosnku
4 pomidory lub 2+malutki koncentrat
Czerwone wino wytrawne
Oliwa
Świeże zioła: rozmaryn i szałwia - zachodnia Toskania; lub bazylia - Bolonia
Sól
Pieprz
Starty parmezan


Cebulę pokrojoną w paski smażycie razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i kilkoma łyżkami oliwy. Po kilku minutach dodajecie mielone mięso wołowe. Po kolejnych kilku minutach pokrojone w kostkę wszystkie pozostałe warzywa (prócz pomidorów) i wyciśnięty czosnek. Dodajecie pół szklanki wina, zioła i gotujecie na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny podlewając czasem wodą. Nie dodawajcie ani pomidorów, ani soli na tym etapie. Po kilku godzinach gotowania dodajecie pomidory (ale nie więcej niż napisałam) i gotujecie przez kolejne 15 min. Na zupełnie samym końcu dodajcie sól - ok. łyżeczkę, pieprz jednak dopiero na talerzu - świeżo zmielony. Podawajcie ze spaghetti al dente i posypane startym parmezanem. Będzie pycha!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)