niedziela, 20 maja 2012

Gołąbki

Wiosna! Słońce! i młoda kapusta! A ta właśnie najlepiej nadaje się na gołąbki (szczególnie te, które same wpadają do gąbki).

Składniki:
Główka młodej kapusty
700g mięsa mielonego (wieprzowina i/lub indyk)
Ryż - najlepiej do risotto - niecała szklanka
Jajko
Sól
Pieprz
2/3 pomidory
Listek laurowy
Ziele angielskie
Vegeta BIO
3 łyżki mąki
Pęczek świeżego kopru

Wykrajamy głąb z kapusty i całą główkę stawiamy na ogniu w dużym garnku z wodą. Mięso najlepiej zmielić samemu, bo wtedy wiadomo co zmieliliśmy. Jak już mamy je zmielone, dodajemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, jajko i surowy ryż (ryżu ma być około jedna-czwarta ilości mięsa). Kapustę - po ok 10 min gotowania - wyjmujemy delikatnie do durszlaka. Kiedy obcieknie i przestygnie uważnie obieramy ją z liści, tak żeby ich nie zniszczyć. Na dno garnka kładziemy 3 najtwardsze, a resztę zostawiamy do zawijania. Każdy liść ścinamy by był cienki u nasady (tam gdzie był głąb), kładziemy na nim kulkę mięsa i zawijamy - najpierw zakładamy od naszej strony, potem boki, a następnie zawijamy całość i kładziemy do garnka gładką stroną do góry. Doprawiamy Vegetą, ziołami, koprem, solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. (do miękkości liści). Kroimy pomidory i wrzucamy na ok. 10 min. (możecie zamiast nich dodać malutki koncentrat pomidorowy). Na koniec możemy zagęścić mąką (3 łyżki w połowie szklanki wody). Podajemy z chlebem, ziemniakami lub solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)