piątek, 27 kwietnia 2012

Polędwica wołowa w sosie Dijon (GRILL)


Ponieważ majówka tuż tuż, podam wam niezwykły przepis na przygotowanie polędwicy wołowej na grilla, który przyjechał do mnie aż z krajów arabskich (gdzie z wiadomych względów polędwica wołowa jest znacznie tańsza). Warto wypróbować, bo jest pyszne, o czym zapewne wie niejeden szejk.

Składniki:
Pół szklanki oliwy
4 łyżki musztardy Dijon
5/6 ziaren pieprzu
Ćwiartka szklanki octu balsamicznego
Duża cebula
Łyżka soli

Miksujemy wszystko w blenderze (prócz cebuli). Cebulę kroimy w paski i mieszamy z sosem. Marynujemy polędwicę w jednym kawałku przez 24 godz. Potem wyjmujemy i wrzucamy na grilla (możemy pokroić przed lub po - w zależności od upodobań dotyczących krwistości - na pewno grillowana w kawałku będzie bardziej krwista).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)