środa, 1 lutego 2012

Stek z polędwicy wołowej

Przepyszny! Wcale nie jest łatwo zrobić dobrą, miękką wołowinę. W polskiej kuchni nie mamy tradycji przygotowywania steków, dlatego nie wychodzą one zbyt dobrze. Ja jednak poznałam kilka tricków, dzięki moim zagranicznym przyjaciołom, które teraz Wam wyjawię.

Polędwicę wołową w jednym kawałku myjemy i wycieramy z wody papierem. Na patelni rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i wrzucamy mięso na patelnię podsmażając po 2 min z każdej strony (jeśli kawałek jest okrągły - na około). Wyjmujemy mięso na talerz i posypujemy grubą ilością pieprzu świeżo zmielonego, a potem wkładamy do piekarnika w pojemniku do pieczenia (przykryte). Piekarnik przedtem musi być rozgrzany do 200 st. Pieczmy w zależności od grubości polędwicy (w Polsce dostaniecie takie cienkie kawałki, że wiele czasu się nie pieką) i preferencji krwistości od 20 do 50 min. Po upieczeniu wyjmujecie na deskę i kroicie w plastry. Podajecie z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, sałatką.

Sos pieczeniowy

Składniki:
Masło
2 cebule
2 ząbki czosnku
Czerwone wino (mała szklanka)
Bulion wołowy (dwie szklanki)
Sól
Cukier

W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone cebulki oraz posiekany czosnek. gotujemy na małym ogniu ok 4 minut, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia ok. 2 minuty. zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy czerwone wino. po ok 1 min dodajemy bulion wołowy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)