To wyjątkowe danie dla wszystkich ceniących sobie czas i wyrafinowany smak. Zapraszam do gotowania!
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Kilka suszonych pomidorów
Kapary
Białe wino wytrawne
Oliwki
Cebula
Czosnek
Śmietana gęsta (12-22%)
Gałka muszkatowa
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozdrobnioną cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodajemy kurczaka. Po obsmażeniu go ze wszystkich stron zalewamy wszystko połową szklanki wina i dusimy przez 10 min. Dodajemy garść oliwek, dużą łyżkę kaparów i pokrojone suszone pomidory i gotujemy jeszcze przez około 5 min. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i gałką muszkatową. Podajemy ze spaghetti al dente, przelane wcześniej oliwą z oliwek extra virgin i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)