poniedziałek, 6 lutego 2012

Surówka z czerwonej kapusty

To tradycyjna "babcina" surówka. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi polskimi daniami, typu pieczone mięsa, kotlety, bitki.

Składniki:
Mała główka czerwonej kapusty
Garść orzechów włoskich
1/2 jabłka
Sól
Cukier
Cytryna
Olej

Kapustę siekamy w drobne kawałki, wcześniej wykrajając "głąb" i wrzucamy do garnka z osoloną lekko wodą. Gotujemy do średniej miękkości ( nie możemy przesadzić, bo wyjdzie nam "bigos") i odcedzamy, pozostawiając potem do ostudzenia. Jabłka kroimy w małą kostkę, a orzechy rozdrabniamy i zalewamy wrzątkiem do zmiękczenia. Ostudzoną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobnione jabłka i orzechy, wyciśniętą cytrynę, łyżeczkę cukru i dwie łyżki oleju. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)