piątek, 2 grudnia 2011

Kurczak z orzechami

Przygotujcie:
Pierś z kurczaka
Dużą garść orzechów (nerkowca, fistaszków)
Cebulę szalotkę
Czosnek
Sos sojowy
Kawałek świeżego imbiru
2 łyżki cukru muscovado (ew. miodu)
Chilli (1 papryczka)
Olej arachidowy
Biały ryż lub noodle

Orzechy rozdrabniacie np. w moździeżu i wrzucacie na patelnię, by je uprażyć. Wyjmujecie wszystko i wlewacie odrobinę oleju arachidowego. Szalotkę i czosnek, pokrojone drobno smażycie przez 30 sek. Dorzucacie do tego drobno posiekane kawałki kurczaka. Kiedy będzie gotowy, dodajecie sos sojowy (4/5 łyżek), orzechy, cukier muscovado i pokrojone drobno: imbir i chilli. Podajecie z białym ryżem lub noodlami (te możecie przed podaniem wrzucić na chwilę do sosu). Możecie też skropić sokiem z limonki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)