poniedziałek, 5 grudnia 2011

Sernik na zimno (błyskawiczny)

Przepis na ten sernik wymyśliłam sama, a teraz podzielę się z Wami.

Składniki:
2 galaretki (najlepiej o smaku cytrynowym)
Mała śmietanka 36%
0,5 kg tłustego zmielonego twarożku (np. w wiaderku)
Puszka ananasów
Orzechy włoskie rozdrobnione
2 łyżki rodzynek
Biszkopty

Galaretkę rozpuszczacie w połowie ilości wody, opisanej w przepisie na opakowaniu (czyli w dwóch szklankach obydwie) i dodajecie 5 łyżek cukru. Śmietanę ubijacie i łączycie z serem, rodzynkami, orzechami i pokrojonymi w kostkę ananasami. Kiedy galaretka przestygnie wlewacie ją do sera, dokładnie mieszając. Wlewacie wszystko do małej formy z usuwanymi ściankami (na klips) i na wierzchu układacie biszkopty. Sernik musi się chłodzić 2/3 godz. Po wyjęciu z lodówki zdejmujecie obręcz (ścianki), kładziecie na sernik talerz i przekręcacie go "do góry nogami". Potem delikatnie odklejacie dno formy, które jest teraz na wierzchu. I możecie podawać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)