niedziela, 4 grudnia 2011

Zapiekanka con spinaci

Kolejna pychotka, tym razem z Włoch! Możecie ją zrobić z dużym makaronem conchiglie (wielkie muszle), cannelloni (duże rurki do nadziewania), lasagne (płaty ciasta). W każdym przypadku wyjdzie super.

Składniki:
400/500 g sera białego (oryginalnie ricotta, ale polski tłusty będzie równie smaczny)
Liście szpinaku (świeże lub mrożone) - 1 paczka
10 dag żółtego sera
3 jaja
2 ząbki czosnku
Kawałek startego parmezanu (ok 100 g)
Pasta: kilka płatów lasagne lub kilkanaście cannelloni lub kilkanaście dużych muszli conchiglie
Pół szklanki śmietany
Pół szklanki mleka
2/3 łyżki orzeszków piniowych
Sól
Pieprz
Oliwa

Makaron wrzucamy do zimnej wody i odstawiamy. Prażymy i rozdrabniamy lekko orzeszki pinii. Tak przygotowane dodajemy do sera połączonego z jednym jajkiem, solą i pieprzem. Zblanszowany i odciśnięty z wody szpinak, również wrzucamy do sera, dodajemy wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy. Jeśli robimy cannelloni lub conchiglie, odlewamy wodę z makaronu i łyżeczką nadziewamy muszle lub rurki serem. Śmietanę, mleko, sól i pieprz, 2 jajka i starty parmezan dobrze mieszamy (parmezan najlepiej dodać na końcu). Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Jeśli robimy lasagne to wykładamy dno płatami ciasta i zanim położymy nadzienie rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Potem nadzienie i kolejne płaty lasagne. Jeśli robimy makaron kładziemy go po prostu w formie jeden obok drugiego. Wszystko zalewamy śmietanową miksturą i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 35 min. Pieczemy w temperaturze 180/200 st.
Niebo w gębie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)