poniedziałek, 26 stycznia 2015

Lekkie i miękkie kotlety mielone z indykiem i warzywami

Przepis jest niemal tradycyjny, ale zamiast wieprzowiny używamy indyka mielonego a zamiast namoczonej w mleku bułki – startych drobniutko warzyw. Polecam bo efekt jest niesamowity. Kotlety są lekkie, przepyszne i mięciutkie.

Pół kg mięsa mielonego
Jajko
Bułka tarta
Dwie marchewki
Dwie średnie cebule
Pęczek koperku
Pół średniej/niedużej cukinii
Pieprz
Sól
Liście laurowe
Ziele angielskie

Posiekaną bardzo drobno cebulę i koperek, starte drobniuteńko warzywa i jajko dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy ręką i sukcesywnie dodajemy bułkę tartą, by otrzymać lekką masę, jednak taką, by dało się zlepić kulkę na kotlet. Na końcu dodajemy łyżeczkę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego (bo zdrowszy). Wkładamy obsmażone kotlety do garnka; ja czasami patelnię podlewam czerwonym wytrawnym winem (kilka łyżek) i cały ten sos po minucie wlewam do kotletów. Nie jest to konieczne. Kotlety zalewamy wodą (ale nie całkowicie) dodajemy przyprawy: kolejna łyżeczka soli, pieprz, listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 min. Polecam do wszystkiego i tradycyjnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)