poniedziałek, 22 grudnia 2014

Świąteczne ciasto marchewkowe przekładane kremem z mascarpone

To naprawdę super ciasto na święta! Bogate, a jednak lekkie. Mój własny przepis - sprawdzony, zjedzony, przepyszny!

ciasto:
Ok 0,5 kg rozdrobnionych różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca itp.), rodzynek, żurawiny, skórki pomarańczowej kandyzowanej, pokrojonych moreli - wg uznania, dwie łyżki
300 g startej grubo marchewki
300 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
250 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Brandy

krem:
mascarpone 500g
dwa małe opakowania śmietanki 30-36%
kilka kropel cytryny
3 duże łyżki cukru pudru
łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Konfitura z czarnych pożeczek

Lukier:
15 łyżek cukru pudru
6 łyżek gorącej wody
jeśli ktoś lubi - kilka kropel zapachu np. rumowego

Ubić białka jajek i odstawić do lodówki. Połączyć startą marchewkę mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, olej, przyprawy i dobrze rozrobić. Na końcu dodać białka i suszone owoce z orzechami. Delikatnie wymieszać i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 - 50 min.
Ubić bitą śmietanę z cukrem i dodać ser i cytrynę - wymieszać delikatnie.

Wystygnięte ciasto przekroić wzdłuż, skropić porządnie brandy obydwie części (wewnętrzne), dolną posmarować konfiturą a potem całością kremu. Przykryć drugą częścią (róznież nasączoną brandy). Polać lukrem (łączymy tylko składniki i szybko mieszamy) i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Najlepsze drugiego i trzeciego dnia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)