niedziela, 17 marca 2013

Ciasto marchewkowe

Naprawdę to jedno w moich ulubionych ciast. Tak zwany zakalec z definicji! Pycha..

Składniki
Dwie szklanki mąki
Półtorej szklanki cukru
Cztery jajka
Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Dwie łyżeczki sody oczyszczonej
Cukier waniliowy
Cynamon
Cztery duże marchwie
Margaryna lub szklanka oleju
Dwie łyżki rozdrobnionej czarnej czekolady.
Bakalie rozdrobnione/ orzechy, morele, śliwki etc. - ok. szklanka

Ścieramy marchewkę na drobnej tarce. Ubiajamy jajka z cukrem, cukrem waniliowym, i łyżką cynamonu. Dodajemy mąkę i roztopioną margarynę lub olej oraz proszek do pieczenia i sodę. Możemy dla zdrowia dodać zarodki pszenne - dwie łyżki. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę, czekoladę i bakalie. Po wymieszaniu wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-45 min.
Dobrze komponuje się z serkiem waniliowym, lodami, bita śmietaną, budyniem. Super!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)