czwartek, 21 marca 2013

Zrazy zawijane

Wykwintne i znakomicie prezentujące się na polskim stole. Najlepiej smakują w kompozycji z surówkami, buraczkami, gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy kaszą gryczaną.

Składniki
Ładne mięso wołowe 500-700 g
Kilka plasterków szynki lub boczku
2/3 ogórki kiszone
Musztarda
Dwie cebule
Mąka
Olej
Czerwone wino
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Listki laurowe

foto i wykonanie: Bogusia
Kroimy mięso w cienkie ale duże plastry. Możemy też delikatnie je zbić. Smarujemy musztardą, ale nie za grubo. Wkładamy w środek kawałek cebuli i ogórka, pokrojonych wzdłuż oraz wędlinę. Zawijamy i spinamy trzema wykałaczkami. Tak robimy z każdą zrazą. Potem obtaczamy w mące i smażymy na oleju z kazdej strony. Do smażenia dodajemy resztkę cebuli - poszatkowaną. Zalewamy połową szklanki wina i odrobiną wody. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Gotujemy 1,5-2 godz. Lub 20 min. w szybkowarze. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)