czwartek, 23 sierpnia 2012

Makaron (tagiatelle) z grzybami

Sezon grzybobrania chyba się już rozpoczął, dlatego podam dzisiaj przepis na grzyby na makaronie - żebyście mieli co z nimi robić, po wycieczce do lasu.

Składniki:
Dwie średnie cebule
20-30 g grzybów (podgrzybki)
Kubek śmietany
Ok 100 g boczku (najlepiej niewędzony) / dla wegetarian bez boczku, ale wtedy dodajcie kostkę rosołową warzywną
Oliwa
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Makaron typu Tagiatelle, Spaghetti, Linguini


Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy z również drobno pokrojonym boczkiem na oliwie. Po kilku minutach dodajemy umyte i pokrojone grzyby i trochę - mniej niż pół szklanki wody (i warzywną kostkę rosołową, jeśli nie macie boczku). Dusicie na wolnym ogniu przez 15 min. Na koniec dodajecie kilka łyżek śmietany i również gotujecie przez kilka minut. Doprawiacie sporą ilością pieprzu, solą - do smaku i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Podajecie z makaronem ugotowanym al dente, przelanym krótko chłodną, ale nie zimną wodą i polanym 3 łyżkami oliwy extra virgin. Dodatkowo już na talerzu posypcie świeżo zmielonym pieprzem (możecie też pietruszką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)