Czerwiec to czas szparagów. Dlatego dzisiaj podam przepis na makaron ze szparagami (mogą być farfalle-kokardki, tortoglioni-świderki itp.). Na upały wspaniałe, lekkie i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
2/3 dojrzałe pomidory
Duża cebula
4 ząbki czosnku
3 pędy selera naciowego
Kilka listków świeżej bazylii
Oliwa z oliwek
Starty parmezan (najlepiej starty własnoręcznie, na świeżo)
Pieprz (j.w.)
Cebulę i czosnek smażycie na oliwie przez 3 min. Dorzucacie pokrojone miękkie części szparagów (twarde końcówki wyrzucacie) i seler naciowy. Po kilku minutach dodajecie pokrojone pomidory. A następnie bazylię, pieprz i sól. Podajecie z makaronem ugotowanym al dente, posypane parmezanem. Letnia uczta dla podniebienia! Zaręczam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)