wtorek, 3 lipca 2012

Makaron z zielonymi szparagami

Czerwiec to czas szparagów. Dlatego dzisiaj podam przepis na makaron ze szparagami (mogą być farfalle-kokardki, tortoglioni-świderki itp.). Na upały wspaniałe, lekkie i szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
2/3 dojrzałe pomidory
Duża cebula
4 ząbki czosnku
3 pędy selera naciowego
Kilka listków świeżej bazylii
Oliwa z oliwek
Starty parmezan (najlepiej starty własnoręcznie, na świeżo)
Pieprz (j.w.)

Cebulę i czosnek smażycie na oliwie przez 3 min. Dorzucacie pokrojone miękkie części szparagów (twarde końcówki wyrzucacie) i seler naciowy. Po kilku minutach dodajecie pokrojone pomidory. A następnie bazylię, pieprz i sól. Podajecie z makaronem ugotowanym al dente, posypane parmezanem. Letnia uczta dla podniebienia! Zaręczam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)