Druga fala upałów która ma nas wkrótce zaatakować, skłania do przyrządzenia chłodnika.
Składniki:
Botwina lub kilka młodych buraków (2/3)
Szczypior
Kilka rzodkiewek (nie obligatoryjnie)
Ząbek czosnku lub dwa
Zielony ogórek
Koper
2 gęste jogurty( najlepiej Maluta)
Sól
Pieprz
Jajka gotowane na twardo
Botwinę/buraczki kroimy na drobne kawałki i zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do zmięknięcia. Odstawiamy i studzimy. Koper i szczypior szatkujemy. Rzodkiewki i ogórek kroimy drobno. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt i pozostałe składniki w tym wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki i podajemy w upały z pokrojonymi i ostudzonymi wcześniej jajkami. Smacznego.
Ale narobilas mi smaku!!!! :)
OdpowiedzUsuńa moga byc normalne buraki, tzn nie mlode?? W AD nie ma botwinki :(
mogą! :))) tylko trzeba pokroić drobno!
Usuń