wtorek, 24 kwietnia 2012

Udon z kurczakiem

Udon to japoński makaron pszenny. Możecie zakupić go w sklepach z żywnością orientalną - jest pyszny zarówno jako dodatek do zup, jak i baza dań typu noodle. To co dzisiaj przygotowałam zajęło mi około 20 min. Było pyszne.. niestety było.

Składniki:
Makaron udon gruby (paczka)
Podwójna pierś z kurczaka lub 400 g filetów z podudzi
2/3 szalotki
Pół czerwonej papryki
100 g grzybów mun (garść)
Kawałek świeżego imbiru
200 g pokrojonej fasolki szparagowej (może być zamrożona)
3 łyżki sezamu
3 łyżki cukru
Tacka kiełków fasoli mung
Sambal oelek
Ocet ryżowy
Sos sojowy słodki
Wino ryżowe Mirin
Sos sojowy Tamari
2 łyżki oleju sezamowego
Olej słonecznikowy lub ryżowy


Wszystkie składniki kroimy na drobne kawałki (grzyby zalejcie wcześniej wrzątkiem i zostawcie na kilka minut do zmięknięcia), a w międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z łyżką octu ryżowego (ok. 15 min). Rozgrzewamy w woku olej słonecznikowy z dodatkiem sezamowego i wrzucamy w kolejności, co 3 min: cebulę, kurczaka, warzywa + grzyby + imbir. Po podsmażeniu dodajemy 1/2 łyżki sambal oelek, sezam, cukier, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 - Mirin, 1-Tamari, 1 - słodkiego sosu sojowego. Smażymy, mieszając 5-7 min. Dodajemy ugotowany i wcześniej przelany zimną wodą udon. Na koniec dorzucamy fasolę mung i po 1 min. zdejmujemy z gazu. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)