Wigilia tuż tuż. Warto więc pomyśleć o tym, co będzie kusić na stole w ten wieczór. Podam teraz przepis na wspaniałe przepyszne placki z grzybami mojej babci, które były zawsze znacznie bardzie popularne niż pierogi. Szczególnym uczuciem pałały do nich dzieci. Smakują i na ciepło i na letnio.
Składniki:
Kapelusze suszonych grzybów, całe lub nawet lekko pokrojone (możecie kupowane suszone grzyby po prostu pooddzielać z ogonkami)
Cebula
Mąka
Jajka (2/3)
Mleko
Woda
Sól
Pieprz
Suszone grzyby moczycie przez noc w mleku, a potem gotujecie do miękkości. Drobno posiekaną cebulę trzeba podsmażyć. Ciasto zrobić jak na naleśniki, ale dodać trochę więcej soli, pieprz i więcej jajek. Musi być też gęste. Do ciasta dodajecie cebulę i odsączone grzyby. Smażycie i zajadacie, aż się uszy trzęsą! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)