sobota, 22 września 2012

Orzechowiec z kremem

Składniki:
5 żółtek
5 ubitych białek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
Do wysmarowania formy - masło i trochę tartej bułki
______________________________
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Zapach śmietankowy lub dla chętnych zapach migdałowy (kilka kropelek)
Śmietan fix 1 mała torebka
Gorzkie kakao i płatki migdałowe do posypania

Żółtka, białka, orzechy, cukier i tartą bułkę łączymy i wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy zapach i fix do śmietany. Wykładamy na ciasto, posypujemy gorzkim kakao i migdałami. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)