czwartek, 8 marca 2012

Tikka Masala

Indyjskie MNIAM...
Bardzo szybkie do przygotowania i naprawdę super smaczne.

Składniki:
Pierś z kurczaka lub krewetki lub warzywa (ok 0,5 kg)
Przyprawa gotowa Tikka Masala (sypka lub w torebce) a jeśli nie macie to: imbir, chilli, czosnek, kurkuma, koncentrat pomidorowy, kolendra, kminek, sól, olej
Jogurt naturalny i naturalnie gęsty (ja polecam gorąco Maluta z panem w czapie na opakowaniu)
Duża cebula
Olej

Przyprawę lub jej składniki (rozdrobnione zmieszane) łączycie z 3 dużymi łyżkami jogurtu. Mięso lub warzywa kroicie na kawałki i zostawiacie na 10 min. w przygotowanej wcześniej marynacie. Cebulę pokrojoną drobno smażycie na oleju. Po kilku minutach dodajecie mięso z marynatą. Po kolejnych kilku minutach dodajecie 2/3 łyżki jogurtu. Gotujecie jeszcze przez ok. 15 min. Podajecie z ryżem lub indyjskimi placuszkami chapati, a jeśli nie macie to z pitą. Mein bukha hun [jestem głodna].

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)