czwartek, 8 marca 2012

Spaghetti z rybą

Nie wpadłabym sama na pomysł, żeby zrobić spaghetti z rybą. Ale jadłam to danie w jednej z restauracji w Pizie; było tak smaczne, że postanowiłam rozszyfrować na nie przepis. I udało się.

Składniki:
Filety z ryby morskiej (2/3)
Seler naciowy
Cebula
Czosnek
ok. 4/5 łyżek białego wina wytrawnego
Vegeta zielona (bez MSG)
Pietruszka - nać
Jeśli znajdziecie, koper włoski (jednak nie zastępujcie go polskim!)
Oliwa
Spaghetti
fot. i wykonanie wg przepisu Kuchni Glamour - OLA

Spaghetti gotujecie al dente (czyli lekko twardawe) przelewacie chłodną wodą a potem polewacie oliwą EV. W czasie gotowania się makaronu, na patelnię z rozgrzaną całkiem sporą ilością oliwy (ta nie musi być virgin), wrzucacie drobno posiekane czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodajecie rybę (nie musicie jej wcześniej kroić, bo i tak przy mieszaniu się rozpadnie); za chwilę pokrojony drobno seler naciowy (kilka pędów) i koper włoski (kawałeczek). Po obsmażeniu dodajecie wina i vegetę (nie więcej niż płaską łyżkę, ale próbujcie żeby nie wyszło za słone; zacznijcie od łyżeczki). Dusicie w ten sposób przez kilka minut i odstawiacie. Na końcu, kiedy sos nie jest już na kuchence dodajecie pokrojoną drobno dużą ilość pietruszki naciowej. Sos i spaghetti przed podaniem mieszacie razem w dużym naczyniu. Będzie pyszne - gwarantuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się! Zachęcam gorąco :)